miercuri, 11 decembrie 2013

Condensatoare

            Condensatorul este asamblul format din doua conducatoare ( ce constitue armaturile acestuia ) intre care se afla material electroizolator .

     Modul sau de functionare se bazeaza pe principiul conform caruia , daca se aplica o diferenta de potential pe armaturile condensatorului , acestea se incarca cu sarcini egale , dar de semne contrare .
     Condensatorul inmagazineaza energie electrica pe care o poate restitui circuitului . in curent continuu , condensatorul se comporta ca un intrerupator deschis, iar in curent alternativ , ca un intrerupator inchis.
   
      Tipuri de condesatoare 

  • condensatoare bloc sau rulate 
  • condensatoare ceramice 
  • condensatoare cu vid
  • condesatoare electrolite 
     Marimea ce caracterizeaza un condensator este capacitatea electrica . unitatea de masura a capacitatii este farad-ul ( F ) cu submultiplii sai .

     Utilizarea condensatoarelor 
      In domeniul curentilor slabi , condensatoarele se utilizeaza in : radiotehnica , telefonie , televiziune , radiolocatie , telegrafie , automatizari , in tehnica fotografierii pentru a obtine intensitati luminoase mari in intervale scurte de timp .
      In domeniul curentilor tari , se utilizeaza pentru pornirea unor motoare electrice , la linii de transport a energiei electrice .







Condensator electric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
DezambiguizarePentru un condensator de vapori vezi Condensator (termodinamică).

Simboluri convenționale pentru condensatori
CondensatorCondensator
polarizat
Condensator variabil
(trimer)
Capacitor symbol
Polarized capacitor symbol
Polarized capacitor symbol 2
Polarized capacitor symbol 3
Polarized capacitor symbol 4
Variable capacitor symbol
Trimmer capacitor symbol GOST.svg
Un condensator este un dispozitiv electric pasiv ce înmagazinează energie sub forma unui câmp electricîntre două armături încărcate cu o sarcină electrică egală, dar de semn opus. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de capacitor. Unitatea de măsură, în sistemul internațional, pentru capacitatea electrică este faradul (notat F).

Principiul de funcționare

Kapacitans.svg

Tipuri

Condensatoarele pot fi de mai multe feluri (electrolitice, cu tantal, ceramice, cu poliester etc.), ele fiind realizate atât în tehnologie SMD cat și tehnologie THD.
Diferite tipuri de condensatori
Condensatorul poate fi folosit ca filtru trece sus.

Energia stocată

W= \int_0^Q V \text{d}q = \int_0^Q \frac{q}{C} \text{d}q = {1 \over 2} {Q^2 \over C} = {1 \over 2}  C V^2 = {1 \over 2} VQ.

Parametrii tehnici ai condensatoarelor

  • Gama temperaturilor nominale: intervalul temperaturilor ambiente în care funcționează condensatorul.
  • Temperatura maximă: temperatura punctului celui mai cald al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Temperatura minimă: temperatura punctului celui mai rece al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Capacitatea nominală: valoarea capacității electrice marcată pe condensator.
  • Toleranțe ale capacității nominale, (%): deviațiile maxime admisibile ale valorii reale a capacității de la valoarea nominală.
  • Tensiunea nominală \scriptstyle  U_{n} : tensiunea continuă maximă sau tensiunea alternativă eficace ce poate fi aplicată permanent pe terminalele condensatorului (la borne).
  • Tensiunea de categorie \scriptstyle U_{c}: tensiunea ce poate fi aplicată pe un condensator care funcționează la temperatura maximă a categoriei.
  • Tangenta unghiului de pierderi \scriptstyle tg \delta : raportul dintre puterea activă și puterea reactivă a condensatorului pentru o tensiune sinusoidală de o anumită frecvență.
  • Rezistența de izolație\scriptstyle R_{iz}: raportul dintre tensiunea continuă aplicată la terminalele condensatorului și curentul ce-l străbate, măsurat după un timp antestabilit, de regulă 1...5 minute.
  • Rigiditate dielectrică: tensiunea maximă continuă pe care trebuie să o suporte condensatorul minimum 1 minut fără să apară străpungeri sau conturnări.
  • Coeficient de temperatură: variația relativă a capacității pentru o variație de temperatură de 1 grad centigrad.
  • Curent de fugă\scriptstyle I_f : curentul de conducție ce trece prin condensator atunci când i se aplică o tensiune continuă pe terminale.
  • Impedanța\scriptstyle Z : valoarea exprimată în \scriptstyle \Omega  a sumei tuturor componentelor electrice (rezistență ohmică, reactanță capacitivă și inductivă) din schema echivalentă a unui condensator real.
  • Curent ondulatoriu , \scriptstyle I/I_0 : valoarea eficace a curentului alternativ maxim admis la frecvența de 50...60 Hz sau 100...120Hz la care condensatorul electrolitic poate fi supus permanent sub tensiune nominală.

miercuri, 4 decembrie 2013

Rezistoare

Proprietatea fizica a materialelor de a se opune intr-o masura mai mare sau mai mica trecerii curentului electric poarta numele de rezistenta electrica
Componentele electronice pasive construite special spre a avea o anumita rezistenta electrica se numesc rezistoare (in practica,in locul denumirii de rezistor se mai foloseste inca denumirea de rezistenta).

Rezistorul este componenta electronica de circuit, cu doua borne, care are are proprietatea, potrivit careia, intre tensiunea la bornele lui si curentul care-l parcurge, exista relatia, descoperita de G.S.Ohm si cunoscuta sub denumirea de            legea lui Ohm : 

    U = R I  , unde R este marimea rezistorului.

Unitatea de masura a rezistentei electrice este ohmul ().In practica se utilizeaza si multiplii acestei marimi: kiloohmul  (K) si megaohmul (M), intre acestea existand relatiile: 1K = 1 000  ;1M =1 000 K=1 000 000 

Relatia de definitie a rezistentei electrice este : in care U este diferenta de potential (tensiunea) constanta, contiunua, aplicata la capetele rezistorului si I este curentul constant care strabate rezistorul.

Rezistenta nominala - Este marimea valorii rezistentei,marcata in cifre sau in dungi colorate, pe corpul rezistorului. Acestei valori i se asociaza intodeauna toleranta, exprimata in procente din valoare.

Puterea disipata nominala, Pdn [W] - Este puterea maxima - in curent continuu sau alternativ - pe care o poate disipa un rezistor, in conditii de mediu exterior determinate, pe o perioada indelungata de timp, fara ca rezistenta nominala sa se modifice. Daca rezistorul este supus unei puteri mai mari decat puterea nominala, pot apare fenomene ca variatia inadmisibila a parametrilor sai, reducerea duratei de functionare sau distrugerea elementului rezistiv. Rezistoarele utilizate cel mai frecvent in in montajele electronice au puterea de disipatie cuprinsa in limitele 0,1-2W.

Tensiunea nominala, Un [V] - Este tensiunea continua sau valoarea eficace a tensiunii alternative aplicata la bornele rezistorului, in conditii normale ale mediului inconjurator, fara ca rezistorul sa se distruga. Marimea tensiunii nominale depinde de dimensionarea si constructia rezistorului, de proprietatile elementului rezistiv si de puterea nominala. Tensiunea corespunzatoare puterii nominale de disipatie, Pn,poate fi determinata cu relatia: unde Rn este rezistenta nominala a rezistorului. Tensiunea la care se incearca  rezistoarele este mai mare decat tensiunea nominala de 1,5-2 ori.

Rezistenta rezistorului in curent alternativ - Marimea rezistentei rezistorului difera,in curent alternativ, de valoarea masurata in curent continuu,datorita existentei capacitatii si inductantei distribuite pe lungimea elementului rezistiv, a efectelor de suprafata si a pierderilor dielectrice in suportul rezistorului si in straturile de protectie. Din acest motiv rezistenta totala a rezistorului in curent alternativ, si in special la frecvente inalte, are un caracter complex si variaza cu modificarea frecventei, rezistorul real comportandu-se in acest caz,in parte ca o inductanta si in parte ca o capacitate.

Tensiunea de zgomot - Este valoarea eficace a tensiunii aleatoare care apare la bornele rezistorului,atunci cand este parcurs de un curent continuu.Valoarea acestei componente, a tensiunii de zgomot, numita impropriu zgomotul termic,este proportionala cu cfrecventa si temperatura. Pentru rezistoarele de mare rezistenta electrica, zgomotul termic poate fi mai mare decat zgomotul propriu decat zgomotul propriu al montajelor, influentand semnificativ asupra sensibilitatii constructiilor electronice realizate. Raportul dintre tensiunea de zgomot si tensiunea de curent continuu aplicata la bornele rezistorului defineste factorul de zgomot al rezistorului, marime care se exprima in  sau in decibeli. Factorul de zgomot al rezistoarelor peliculare utilizate in echipamentele electronice se gaseste in limitele 1-5  pentru rezistoarele de uz general si sub 1  pentru rezistoarele speciale. Acest factor de zgomot creste odata cu cresterea temperaturii si a valorii rezistentei.

    La conectarea in serie a mai multor rezistoare,rezistenta totala se mareste si este data de relatia:            

 La conectarea in paralel a doua sau mai multe rezistoare rezistenta totala se micsoreaza fata de valoarea oricareia dintre rezistente si este data de relatia:               
                         
Simboluri

Bobine 

In sens larg, prin bobina se intelege un element de circuit format dintr-un conductor electric astfel infasurat, incat se formeaza una sau mai multe spire.
O spira are doua conductoare active: unul de ducere si unul de intoarcere, raportat la sensul curentului prin spira.

Ca forme obisnuite, intalnim bobine cilindrice, paralelipipedice sau toroidale. Clasificarea bobinelor se poate face si dupa alte criterii, asa cum va reiesi in cele ce urmeaza.

  Pentru bobine nu exista o productie de serie standardizata, in general, fiind fab...










Elemente Pasive de Circuit

         Elementele pasive de circuit sunt acele elemente care intra in componenta circuitelor electrice si au rol de consumatori .

1. REZISTOARE 
    Rezistoarele sunt elemente de circuit care au proprietatea de limitare a curentului electric .

   Utilizare rezistoarelor
Rezistoarele sunt utilizate in montaje electonice , in contructia aparatelor electonice de uz general, a calculatoarelor, a aparatelor de masurare , in telefonie, in circuite electrice la pornirea si franarea motoarelor electrice sau ca elemente de incalzire .
 
   Tipuri de rezistoare
Dupa marimea curentului care le strabate , rezistoarele pot fi :

  • rezistoare pentru curenti slabi 
  • rezistoare pentru curenti tari

Din punct de vedere constructiv, exista :

  • rezistoare fixe , a caror valoare de rezistenta este constanta la anumite conditii de exploatare 
  • rezistenete variabile , a caror valoare se poate modifica fie prin deplasarea unui contact electric 
In fuctie de materialele folosite la fabricatie , deosebim :

  • rezistoare bobinate cu fir conductor 
  • rezistoare din fonta 
  • rezistoare din tabla 
  • rezistoare chimice