miercuri, 11 decembrie 2013

Condensatoare

            Condensatorul este asamblul format din doua conducatoare ( ce constitue armaturile acestuia ) intre care se afla material electroizolator .

     Modul sau de functionare se bazeaza pe principiul conform caruia , daca se aplica o diferenta de potential pe armaturile condensatorului , acestea se incarca cu sarcini egale , dar de semne contrare .
     Condensatorul inmagazineaza energie electrica pe care o poate restitui circuitului . in curent continuu , condensatorul se comporta ca un intrerupator deschis, iar in curent alternativ , ca un intrerupator inchis.
   
      Tipuri de condesatoare 

  • condensatoare bloc sau rulate 
  • condensatoare ceramice 
  • condensatoare cu vid
  • condesatoare electrolite 
     Marimea ce caracterizeaza un condensator este capacitatea electrica . unitatea de masura a capacitatii este farad-ul ( F ) cu submultiplii sai .

     Utilizarea condensatoarelor 
      In domeniul curentilor slabi , condensatoarele se utilizeaza in : radiotehnica , telefonie , televiziune , radiolocatie , telegrafie , automatizari , in tehnica fotografierii pentru a obtine intensitati luminoase mari in intervale scurte de timp .
      In domeniul curentilor tari , se utilizeaza pentru pornirea unor motoare electrice , la linii de transport a energiei electrice .







Condensator electric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
DezambiguizarePentru un condensator de vapori vezi Condensator (termodinamică).

Simboluri convenționale pentru condensatori
CondensatorCondensator
polarizat
Condensator variabil
(trimer)
Capacitor symbol
Polarized capacitor symbol
Polarized capacitor symbol 2
Polarized capacitor symbol 3
Polarized capacitor symbol 4
Variable capacitor symbol
Trimmer capacitor symbol GOST.svg
Un condensator este un dispozitiv electric pasiv ce înmagazinează energie sub forma unui câmp electricîntre două armături încărcate cu o sarcină electrică egală, dar de semn opus. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de capacitor. Unitatea de măsură, în sistemul internațional, pentru capacitatea electrică este faradul (notat F).

Principiul de funcționare

Kapacitans.svg

Tipuri

Condensatoarele pot fi de mai multe feluri (electrolitice, cu tantal, ceramice, cu poliester etc.), ele fiind realizate atât în tehnologie SMD cat și tehnologie THD.
Diferite tipuri de condensatori
Condensatorul poate fi folosit ca filtru trece sus.

Energia stocată

W= \int_0^Q V \text{d}q = \int_0^Q \frac{q}{C} \text{d}q = {1 \over 2} {Q^2 \over C} = {1 \over 2}  C V^2 = {1 \over 2} VQ.

Parametrii tehnici ai condensatoarelor

  • Gama temperaturilor nominale: intervalul temperaturilor ambiente în care funcționează condensatorul.
  • Temperatura maximă: temperatura punctului celui mai cald al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Temperatura minimă: temperatura punctului celui mai rece al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Capacitatea nominală: valoarea capacității electrice marcată pe condensator.
  • Toleranțe ale capacității nominale, (%): deviațiile maxime admisibile ale valorii reale a capacității de la valoarea nominală.
  • Tensiunea nominală \scriptstyle  U_{n} : tensiunea continuă maximă sau tensiunea alternativă eficace ce poate fi aplicată permanent pe terminalele condensatorului (la borne).
  • Tensiunea de categorie \scriptstyle U_{c}: tensiunea ce poate fi aplicată pe un condensator care funcționează la temperatura maximă a categoriei.
  • Tangenta unghiului de pierderi \scriptstyle tg \delta : raportul dintre puterea activă și puterea reactivă a condensatorului pentru o tensiune sinusoidală de o anumită frecvență.
  • Rezistența de izolație\scriptstyle R_{iz}: raportul dintre tensiunea continuă aplicată la terminalele condensatorului și curentul ce-l străbate, măsurat după un timp antestabilit, de regulă 1...5 minute.
  • Rigiditate dielectrică: tensiunea maximă continuă pe care trebuie să o suporte condensatorul minimum 1 minut fără să apară străpungeri sau conturnări.
  • Coeficient de temperatură: variația relativă a capacității pentru o variație de temperatură de 1 grad centigrad.
  • Curent de fugă\scriptstyle I_f : curentul de conducție ce trece prin condensator atunci când i se aplică o tensiune continuă pe terminale.
  • Impedanța\scriptstyle Z : valoarea exprimată în \scriptstyle \Omega  a sumei tuturor componentelor electrice (rezistență ohmică, reactanță capacitivă și inductivă) din schema echivalentă a unui condensator real.
  • Curent ondulatoriu , \scriptstyle I/I_0 : valoarea eficace a curentului alternativ maxim admis la frecvența de 50...60 Hz sau 100...120Hz la care condensatorul electrolitic poate fi supus permanent sub tensiune nominală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu